Megkezdődött a WIPO tagállamok közgyűléseinek 64. üléssorozata

2023. július 6-án Genfben megkezdődött a Szellemi Tulajdon Világszervezetének (World Intellectual Property Organization, WIPO) 64. közgyűléssorozata, ahol a WIPO 193 tagállamának képviselői a szervezet legfontosabb döntéshozó szerveinek ülésein vesznek részt.  Az eseményt Daren Tang, a WIPO főigazgatója nyitotta meg. A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának (SZTNH) delegációját Farkas Szabolcs elnök vezeti.

A közgyűléssorozat első napján kétoldalú megbeszélés zajlott Farkas Szabolcs és Shen Changyu, a Kínai Népköztársaság szellemi tulajdoni hivatalának (CNIPA) elnöke között. A felek áttekintették a hivatalaikat és nemzeti IP rendszereiket érintő legutóbbi fejleményeket, és az érvényben lévő együttműködési megállapodásra figyelemmel elkötelezték magukat a szakmai kapcsolatok további erősítése mellett.

Az SZTNH elnöke kétoldalú megbeszélést folytatott Etienne Sanz de Acedóval is, aki világviszonylatban a legnagyobb, több mint 180 ország 6 ezernél is több márkatulajdonosát és védjegyjogi szakértőjét tömörítő egyesület, a Nemzetközi Védjegy Egyesület (INTA) vezérigazgatója. A felek a már meglévő szakmai kapcsolatokra építve az együttműködés további lehetséges területeiről is tárgyaltak. Ezek közül kiemelendő a – különösen a kkv-kat célzó – oktatás, információs és IP-tudatosságra ható szakmai anyagok átadása a védjegyek és designoltalmak terén.

A közgyűléssorozat alatt az SZTNH elnöke további kétoldalú megbeszéléseket folytat majd, elsősorban társhivatalok (svéd, szlovén és kirgiz) vezetőivel. A WIPO szakterületi felelőseivel is egyeztetéseket kezdeményezett a következő témákban: szabadalmi adatok cseréje, az „IP management” mesterképzés felsőoktatási képzésbe való integrálásának lehetséges támogatása, valamint az Globális Innovációs Index szabadalmi statisztika módszertanának lehetséges felülvizsgálata.

A közgyűlést megnyitó köszöntőjében Daren Tang kiemelte, hogy a szellemitulajdon-védelmi mutatók kedvezőek; a vállalkozások és a gazdaságok egyre inkább az innováció, a technológia és a digitalizáció – az IP-hoz kapcsolódó területek – felé fordulnak a növekedés érdekében. „Miközben a szellemi tulajdonra vonatkozó globális statisztikák fontosak számunkra, ezzel egyidőben meg kell értenünk, mit gondolnak, mit éreznek az emberek a nem materiális tulajdonról, ezért év elején a WIPO bevezette a WIPO Pulse-t, az első globális felmérést a szellemi tulajdonhoz való hozzáállásról” – mondta a főigazgató.

Az eseményhez kapcsolódóan, július 7-én a közép-európai és balti államok (ún. CEBS országok) dizájn kiállítást, divatbemutatót, zenei és művészeti előadást felvonultató rendezvényt tartanak a WIPO székházában; a kiállított alkotások a közgyűlések egész ideje alatt megtekinthetők.

2023/07/07